Griekse socialistische partij verkeert in 'chaos'

De Griekse regerende socialistische partij Pasok verkeert in chaos nu een groot deel van de parlementariërs dreigt de nieuw te vormen coalitieregering niet te steunen in het geval Filippos Petsalnikos, de huidige parlementsvoorzitter, de nieuwe premier wordt. Dat hebben leden van de partij woensdag gezegd.

Scheidend premier George Papandreou had Petsalnikos eerder naar voren geschoven.

"De telefoons rinkelen non-stop en velen zeggen dat de keuze voor Petsalnikos een farce is. Het is een chaotische situatie", aldus een van de partijleden.

Minister van transport Giannis Ragousis en minister van onderwijs Anna Diamantopoulos zijn ook tegen de kandidatuur van Petsalnikos, zei het partijlid. Beiden waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

Eerder op de dag nam Papandreou afscheid in een op televisie uitgezonden toespraak en bezocht hij de Griekse president Karolos Papoulias om zijn ontslag aan te bieden. Daarnaast zou Papandreou samen met Papoulias, de conservatieve oppositieleider Antonis Samaras en George Karatzaferis, de leider van de kleinere nationalistische partij, spreken over zijn voorstel Petsalnikos tot zijn opvolger te benoemen.

Karatzaferis stormde het presidentiële paleis echter uit voordat de bijeenkomst begon en vertelde verslaggevers dat tenzij voormalig vicepresident van de Europese Centrale Bank Lucas Papademos de nieuwe premier wordt er 'grote problemen komen vanuit het land'.

De bijeenkomst is uitgesteld tot donderdagochtend en volgens een tweede partijlid is het onduidelijk of president Papoulias het ontslag van Papandreou geaccepteerd heeft. "Ik denk van niet", aldus het partijlid. "Het land kan niet functioneren zonder een premier."

Volgens het eerste partijlid zal het 'heel lastig worden voor Papandreou om de keuze voor Petsalnikos door te zetten', en is het goed mogelijk dat Papandreou Papademos nogmaals vraagt leiding te geven aan de coalitieregering. Papademos was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Tot aan dinsdag gaven leden van zowel de socialistische als conservatieve partij aan dat er overeenstemming bestond over de benoeming van Papademos. Maar woensdagochtend werd gesteld dat minister van financiën Evangelos Venizelos had gereageerd op de kandidatuur van Papademos en dat die daarom van de baan was.

Venizelos ontkent echter dat hij zijn veto heeft uitgesproken over de kandidatuur van Papademos.

Het is voor Griekenland van het grootste belang een coalitieregering te vormen, omdat de internationale partners de volgende tranche aan financiële steun ter waarde van acht miljard euro anders niet uit zullen keren. Griekenland heeft uitbetaling van de tranche deze maand of begin december nodig om niet failliet te gaan.