Heracles-spits Everton wil Nederlander worden

In navolging van zijn landgenoot Douglas van FC Twente hoopt ook Everton de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen. "Ik wil graag Nederlander worden", zegt de 28-jarige Braziliaan van Heracles Almelo tegen Voetbal International. "We zijn bezig met de benodigde documentatie, officieel moet ik volgens mij nog een cursus halen."

Everton is aan zijn zesde seizoen bezig bij Heracles en komt daarom in aanmerking voor de Nederlandse nationaliteit. Een mogelijke rol bij het Nederlands elftal of een buitenlandse transfer spelen niet mee in de besluitvorming van de spits. "Nee, daar ben ik helemaal niet mee bezig. Oranje heeft genoeg goede aanvallers en bij Heracles, waar mijn contract tot en met 2013 doorloopt, bevalt het me prima."

Evertons landgenoot Douglas bemachtigde vorige week het Nederlandse staatsburgerschap. In tegenstelling tot Everton heeft Douglas wel ambities voor Oranje. Hij moet nog wel speelgerechtigd worden verklaard door de FIFA. Een struikelblok is dat Douglas nog geen vijf jaar in Nederland speelt. De KNVB hoopt daarom op dispensatie van de wereldvoetbalbond.