'Benzinemarkt werkt naar behoren'

De benzinemarkt werkt naar behoren en de prijzen worden niet kunstmatig hoog gehouden. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Tweede Kamer had om het onderzoek naar de opbouw van de benzineprijs gevraagd na een oproep van de PVV. Volgens die partij is niet uit te leggen dat de benzineprijs aan de pomp blijft stijgen terwijl de olieprijs juist daalt.

Uit het onderzoek blijkt dat de prijzen aan de benzinepomp wel degelijk meebewegen met de olieprijs en de dollarkoers. De prijs van ruwe olie hangt op de lange termijn duidelijk samen met de benzineprijs aan de pomp.

Wel worden op korte termijn veranderingen in de olieprijs niet altijd in mindere mate doorberekend in de pompprijs. Dat komt doordat de prijzen van olie tot stand komen op verschillende markten, die allemaal een eigen dynamiek en concurrentieomstandigheden hebben

De prijzen langs de snelweg zijn hoger doordat die pomphouders voornamelijk zakelijke klanten hebben. Die hebben vaak contracten waardoor ze niet worden geprikkeld ergens anders goedkoper te tanken.

Verhagen zei eerder al dat het onderzoek eigenlijk overbodig was, omdat andere onderzoeken al hebben uitgewezen dat de prijs van benzine zonder accijnzen in Nederland niet hoger is dan in andere landen.


Verhagen: benzinemarkt werkt naar behoren (Foto: Novum)