De Jager verbindt eis aan verhoging noodfonds

Nederland kan pas akkoord gaan met een verhoging van het Europese noodfonds als de begrotingsregels strenger worden. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) gezegd in een interview in de Britse krant Financial Times.

Begin september kwamen De Jager en premier Mark Rutte (VVD) met hun plannen voor strengere begrotingsregels. Onderdeel hiervan is een eurocommissaris die de bevoegdheid krijgt om in te grijpen als een land niet voldoet aan de regels. In het uiterste geval kan een land uit de euro worden gezet.

De Jager stelt nu dat Nederland alleen wil instemmen met verhoging van het Europese noodfonds als er werk wordt gemaakt van de Nederlandse hervormingsvoorstellen. Tijdens een bezoek van Rutte aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel bleek vrijdag dat Duitsland de Nederlandse ideeën 'interessant' vindt.

In het interview in de Britse krant zegt De Jager verder aanvullende eisen te willen stellen aan landen die aanspraak maken op geld uit het noodfonds. "Ook als is het alleen voor het herkapitaliseren van de banken in het land." Die landen zou kunnen worden gevraagd de financiële sector te hervormen, suggereerde De Jager.

De Jager ligt hiermee volgens de Financial Times op ramkoers met Frankrijk. Dat land heeft gezegd aanspraak te willen maken op het noodfonds als de verhoging daarvan wordt geratificeerd door alle landelijke parlementen. Franse banken hebben veel geld uitstaan aan Griekse leningen.


De Jager verbindt eis aan verhoging noodfonds (Foto: Novum)