De Jager: Nederland moet geen onderpand willen

Nederland moet in ruil voor steun aan Griekenland geen onderpand willen. De overeenkomst is te onaantrekkelijk. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dinsdagochtend gezegd.

Maandagavond werden de lidstaten van de Europese Unie het in Luxemburg eens over het onderpand dat Finland vroeg in ruil voor steun aan het kwakkelende Zuid-Europese land. Alle zeventien eurolanden kunnen gebruikmaken van dezelfde deal.

De Jager gaat het mogelijke onderpand met een negatief advies voorleggen aan de Tweede Kamer. "De onderpanddeal is zo gemaakt, dat het eigenlijk voor niemand aantrekkelijk is", legt zijn woordvoerder uit. Alleen Finland wil volgens hem doorgaan met een onderpand.

Finland krijgt in ruil voor deelname aan het steunpakket voor honderden miljoenen aan staatsobligaties van Griekenland. In ruil daarvoor moet Finland het toegezegde geld sneller storten, wat renteverlies oplevert. Daarnaast krijgt Finland een kleiner gedeelte van de rente die Griekenland moet betalen in ruil voor de miljardensteun.