[WK Rugby] Overzicht achtste speeldag

Vandaag stonden er weer drie wedstrijden op het programma. Wales en Samoa namen het tegen elkaar op in de strijd, vermoedelijk, om de tweede plaats in poule D. Frankrijk en Engeland hadden op papier wat minder sterke tegenstand in de vorm van Canada en Georgië. Hieronder korte impressies van de wedstrijden en links naar de samenvattingen.

(Poule A) Frankrijk - Canada  46-19
In een kletsnatte McLean Park in Napier kwamen Frankrijk en Canada op het veld en meteen was duidelijk dat door de weersomstandigheden goed looprugby niet mogelijk zou zijn. Beide teams hadden moeite om de gladde bal onder controle te houden. Canada kwam op voorsprong door een penalty van Pritchard maar een minuut later scoorde Frankrijk de eerste try na een verloren bal door dezelfde Pritchard. Drie minuten later was het de beurt aan de Canadese Ryan Smith om een try aan te tekenen. Wederom door een verloren bal na een hoge up and under. Pritchard had het vizier niet op scherp en mistte 2 penalties in het vervolg van de eerste helft terwijl de Fransman Parra wel goed op dreef was. Hij scoorde nog vier penalties waarvan drie in de laatste zes minuten. Ook in de tweede helft duurde het lang voordat de bal echt van hand tot hand ging. Een kwartier voor tijd kwam Frankrijk op stoom en via een try van Traille en twee van Clerc kon Frankrijk dan toch nog een bonuspunt bijschrijven.

(Poule B) Engeland - Georgië  41-10
In de eerste helft had Engeland de nodige moeite met een stugge Georgië. Engeland leek af te stevenen op een gemakkelijke winst door twee tries binnen 20 minuten van Shontayne Hape maar toen begon de Engelse machine wat te haperen. Georgië drong meer en meer aan en in de 28e minuut zorgde Kvirikashvili voor de eerste punten middels een penalty. Toby Flood herstelde de veertien punten voorsprong door een rake penalty maar Georgië bleef aandringen. Vlak voor rust werd de Engelse hooker, Dylan Hartley, met geel van het veld gestuurd en meteen daarna scoorde Basilaia de eerste Georgische try. Met 17-10 op de scorebord gingen de spelers rusten in de wetenschap dat Engeland met 14 man aan de tweede helft moest beginnen. Engeland leek er echter geen last van te hebben en na zes minuten gleed Armitage over de lijn voor de derde try van Engeland. Twintig minuten voor tijd leek Georgië vermoeid en Engeland sloeg hard toe. Met nog drie tries en twee conversions bepaalde Engeland de eindstand op 41-10.
Samenvatting Engeland - Georgië

Engeland:
Tries: Hape(2), Armitage, Tuilagi, Ashton(2)

(Poule D) Wales - Samoa  17-10
Om een kans te maken op de kwartfinale was het voor beide landen van cruciaal belang om te winnen. Wales begon de wedstrijd sterk en al snel legde James Hook aan voor een penalty maar hij schoot naast. Even later had hij meer geluk en Wales had de score geopend. In de twintigste minuut was het Williams die via een penalty gelijk maakte maar niet lang daarna was James Hook weer succesvol. Samoa voerde de druk op en in de laatste minuut van de eerste helft brak Perenise door de verdediging van Wales voor een try. In de tweede helft ging Wales op zoek naar punten en het was meteen raak door een penalty van de voet van Priestland. Met nog een kwartier te gaan kreeg Wales waar het op hoopte. Een penalty van Priestland en een try van Shane Williams gaf de leiding weer aan Wales. Samoa ging furieus in de aanval maar de verdediging van Wales bleek te sterk waardoor Samoa slechts een bonuspunt aan de wedstrijd overhoudt.