Erdogan: Israël plaatst zich in isolement

Israël heeft zichzelf in een isolement geplaatst en moet 'de prijs betalen' omdat het weigert zijn excuses aan te bieden voor de raid vorig jaar op een door een Turkse groep georganiseerde flottielje voor de Gazastrook. Dat zei de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dinsdag tijdens een bezoek aan Egypte. Hij sprak onder meer voor de Arabische Liga.

Turkije verbrak vorig jaar de militaire banden met Israël uit woede over de Israëlische weigering excuses te maken voor de dodelijke slachtoffers tijdens de commandoraid op het hulpkonvooi. Ook zette het land Israëlische diplomaten het land uit en dreigde het dat het de volgende keer de Turkse marine mee zou sturen met hulpkonvooien voor de Gazastrook.

In een rapport van de Verenigde Naties dat eerder deze maand verscheen stond dat de Israëlische zeeblokkade legitiem was, maar dat Israël wel 'buitensporig veel geweld' heeft gebruikt bij de raid.

Erdogan heeft de Turkse invloed in het Midden-Oosten enorm vergroot en veel Arabische landen zijn blij met de steeds hardere houding ten opzichte van Israël. Ook uitte Erdogan dinsdag zijn steun voor de erkenning van een Palestijnse staat. Erdogan zei dat het 'niet een optie is maar een noodzaak'.

Ook de ministers van buitenlandse zaken van de lidstaten van de Arabische Liga spraken dinsdag opnieuw hun steun uit voor de Palestijnse vraag om erkenning bij de VN. De Palestijnse president Mahmoud Abbas overweegt nog of hij een verzoek voor staatslidmaatschap bij Veiligheidsraad zal indienen of een verzoek om erkenning bij de Algemene Vergadering van de VN, waar het vermoedelijk als een symbolische maatregel zal worden aangenomen.


Erdogan: Israël plaatst zich in isolement (Foto: Novum)