Eerste openbare hoorzitting Van der Sloot 12 september

De eerste openbare hoorzitting in de strafzaak van Joran van der Sloot vindt maandag 12 september plaats. Alle partijen in de zaak zijn aanwezig om de inhoud van de aanklacht te bespreken. Na de zitting wordt de datum van het daadwerkelijke proces bekend. Dat meldt de rechtbank in Lima donderdag.

Rechter María Poma Valdivieso leidt de zitting die gepland staat om 08.15 uur in de Peruaanse hoofdstad. Volgens de rechtbank heeft Valdivieso de zitting direct georganiseerd toen eind vorige week de formele aanklacht van justitie bekend werd. Zij wil dat het niet nog langer duurt voor het proces van start gaat. Justitie was al sinds juni bezig met de aanklacht, waarna de rechtbank het OM onlangs tot spoed maande.

Justitie heeft 30 jaar cel geëist tegen de 24-jarige Van der Sloot voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores in een hotelkamer in Lima in mei 2010. De verdediging van Van der Sloot vindt dat hij handelde uit een gewelddadige emotie, waar een aanzienlijk lagere straf voor staat. Advocaat van de familie Flores, Edward Alvarez, vindt de straf niet hoog genoeg. Volgens hem is er sprake van roofmoord.

Alvarez verwacht dat de berechting van Van der Sloot in oktober van start gaat.