Moordenaar Marlies van der Kouwe naar Nederland

Een van de gedetineerden die vanuit een gevangenis op Curaçao naar Nederland komen, is Ryan P., de moordenaar van Marlies van der Kouwe. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdagavond.

Het ministerie meldde eerder op de avond dat een aantal uit Bonaire afkomstige mensen die in een gevangenis op Curaçao zitten, elders worden ondergebracht. Zeventien gaan naar Bonaire, vijf worden tijdelijk in een cel in Nederland opgesloten.

Toen de Antillen nog één land waren, zijn gevangenen uit Bonaire opgesloten in een gevangenis op Curaçao. Bonaire had toen nog geen gevangenis die geschikt was om zware criminelen in op te sluiten.

Sinds oktober vorig jaar is Curaçao een zelfstandig land en Bonaire een gemeente van Nederland. De Curaçaose minister van Justitie Elmer Wilsoe zei vorige week dat nu Bonaire een Nederlandse gemeente is, de eigen gevangenen ook daar moeten worden opgesloten. De rechten van de gevangenen worden volgens Wilsoe geschonden, omdat het voor hun familie lastig is hen te bezoeken.

P. is veroordeeld tot dertig jaar cel voor de moord op Van der Kouwe. Zijn veroordeling is definitief. Hij bracht de Nederlandse apothekersassistente in september 2008 op Bonaire om het leven. Hij heeft bekend haar te hebben gewurgd, maar beweert dat hij alleen haar tas had willen stelen.

Van der Kouwe verdween terwijl ze naar huis fietste na een feest. Enkele dagen nadat ze als vermist was opgegeven, werd P. opgepakt. Een maand na de verdwijning werd het lichaam van Van der Kouwe gevonden.

Van de vijf gedetineerden die naar Nederland gaan kan de veiligheid in de gevangenis van Bonaire niet genoeg gewaarborgd worden en is het in het kader van de beheersing nodig dat ze naar Nederland komen, zegt de woordvoerder. "Daarbij gaat het er bijvoorbeeld om hoe iemand zich gedraagt in de gevangenis", legt hij uit.

Ryan P. komt volgens de woordvoerder van Veiligheid en Justitie binnenkort al naar Nederland, samen met een andere gedetineerde, de drie andere gevangenen volgen later. De woordvoerder benadrukt dat de vijf teruggaan naar Bonaire zodra daar de gevangenis voor zwaardere criminelen gereed is. "Ze komen dus niet vrij in Nederland."