'Meer eigen vermogen zorgverzekeraars nodig'

De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat zorgverzekeraars vanaf volgend jaar meer eigen vermogen aanhouden, meldde het Financieele Dablad vrijdag. Als de verzekeraars de hogere kapitaaleis van DNB helemaal doorberekenen in de premie, stijgt volgens de krant de premie per verzekerde hierdoor met ongeveer EUR40.

De solvabiliteitseis gaat, als het aan de centrale bank ligt, voor de basisverzekering omhoog naar elf procent van de negen procent nu. "Gezamenlijk zouden de zorgverzekeraars EUR500 miljoen meer aan buffers moeten aanhouden", schrijft de krant.

DNB bestrijdt dat de nieuwe eis consequenties voor de premies heeft. Volgens de centrale bank hebben de zorgverzekeraars al voldoende eigen vermogen in huis om aan de elf procent te voldoen, schrijft de krant.

Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland is een andere mening toegedaan. "DNB verwacht dat verzekeraars een veiligheidsmarge boven op de verplichte solvabiliteit aanhouden", zegt woordvoerder Wouter Kniest. "Hoe hoger de solvabiliteitseis, hoe dichter verzekeraars in de buurt van het minimum komen. Bij een eis van elf procent is, als je uitgaat van een verplichting van anderhalf keer het minimum, een totale buffer van ruim EUR6 miljard nodig, tegen EUR5 miljard nu."

De gezamenlijke zorgverzekeraars hadden aan het begin van 2011 ongeveer EUR7 miljard eigen vermogen in kas. "Over het geheel genoeg dus, maar individuele verzekeraars komen bij een verhoging dicht in de buurt van de veiligheidsmarge", zegt Kniest. Zij zouden hun eigen vermogen dan moeten aanvullen door de premies te verhogen.