Integratie: SP pleit voor afschaffen art. 23

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over het rapport 'Bruggen Bouwen' van de commissie-Blok (aangaande het integratiebeleid) heeft SP-leider Jan Marijnissen gepleit voor het afschaffen van artikel 23 van de grondwet. Dit artikel regelt de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging in het onderwijs. Volgens Marijnissen zijn christelijke- en islamitische scholen 'segregatiescholen'.

De fractievoorzitter van de SP zei te hopen dat er niet meer nieuwe scholen met een christelijke of islamitische signatuur worden opgericht. "Ik vind het maatschappelijk onverstandig een zwarte school te stichten." Hij riep de scholen op hun aandeel te nemen in de integratie.

Uiteraard waren de christelijke partijen het totaal oneens met Marijnissen. De ChristenUnie nam het zelfs op voor islamitisch onderwijs: ''Vrijheid van onderwijs geldt ook voor islamitische scholen. Daar staat de ChristenUnie voor op de bres'', aldus CU-leider André Rouvoet.

Andere reacties
Verder waarschuwde Rouvoet voor problematisering van het integratiedebat. Niet alles is mislukt zo zei hij. VVD-fractievoorzitter Jozias Van Aartsen sloeg een voor een integratiedebat ongewoon rustige toon aan. Hij nam afstand van suggesties dat zijn partij zich schuldig maakte aan ophitsing, islamofobie en stigmatisering. De VVD-boodschap was echter onveranderd: het kabinet doet het goed maar zou hier en daar nog wel een stapje verder kunnen gaan. Zo bepleitte hij een hardere aanpak van de problemen met Antillianen.

De VVD wil ook dat nieuwe allochtonen slechts beperkte toegang krijgen tot de sociale zekerheid. Dit werd overigens ook gevonden door CDA en PvdA. PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos bepleitte verder realisme, men moet onder ogen zien dat Nederland veranderd.

Verder waren CDA en VVD het oneens met de PvdA (en GroenLinks) over het punt van het afschaffen van de dubbele nationaliteit. Volgens de linkse partijen levert zoiets echt niet automatisch betere integratie op.

GroenLinks bepleitte verder de emancipatie van minderheden, de LPF tenslotte meende dat het minderhedenbeleid maar helemaal moet worden afgeschaft

Morgen komt het kabinet aan het woord bij monde van premier Balkenende en minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie.


Marijnissen vindt afschaffen art. 23 het beste, maar is in huidige politieke verhoudingen onmogelijk, zo beaamde hij.