Ecclestone bekent betalen steekpenningen

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft voor het eerst toegegeven dat hij Gerhard Gribkowsky 31 miljoen euro heeft betaald, zo meldt The Daily Telegraph. Na de verkoop van de sport in 2005 zou Ecclestone de Duitse bankier hebben betaald omdat hij, naar eigen zeggen, door Gribkowsky werd 'bedreigd'.

De bankier dreigde om problemen te veroorzaken voor Ecclestone bij de belastingdienst van het Verenigd Koninkrijk. De 80-jarige F1-opperbaas ging nog net niet zo ver om Gribkowsky te beschuldigen van chantage. Gribkowsky, voormalig hoofd risicoanalist bij BayernLB en hoofdverantwoordelijke toen de bank haar aandelen in de Formule 1 verkocht, is eerder deze week aangeklaagd voor corruptie, belastingontduiking en fraude. Ecclestone, die nog steeds in de aandacht staat van het Duitse OM, beweert dat Gribkowsky valse beschuldigingen maakt met betrekking tot Bambino Holding, een offshore trustfonds, eigendom van de familie Ecclestone. Ook al zou hij "nooit iets te maken hebben gehad met het trustfonds in welke vorm dan ook. Hij (Gribkowsky, red.) dreigde dat hij ging vertellen dat ik het beheerde."

Ecclestone had zijn aandelen in de Formule 1 bij Bambino Holding ondergebracht als onderdeel van een mogelijke overdracht van de bezittingen. Na het doormaken van hartklachten zegt de Brit dat hij bezorgd was dat zijn ex-vrouw Slavica na zijn dood belasting zou moeten betalen over de erfenis. Zij woont nog niet lang genoeg in het Verenigd Koninkrijk en is zodoende nog niet genaturaliseerd.

"De belastingdienst moest natuurlijk alles controleren," zei Ecclestone. "Het duurde vijf jaar om alles door te spitten. Ik heb mij er niet mee bemoeid. Het trustfonds moest laten zien dat het klopte. De mensen van de belastingdienst zaten in die tijd midden in het afhandelen van het fonds, het laatste wat je wil is dat ze iets anders gaan denken. Hij perste mij af en ik wilde het risico niet lopen. Er was niks mis met het fonds. Absoluut niks."

"Hij heeft mij nooit gezegd dat als je mij dit niet geeft dan zeg ik dat," voegde Ecclestone toe. Hij beweert dat Gribkowsky had gevraagd om geld te lenen, tegelijkertijd implicerend dat hij hem aan Bambino Holding zou linken. "Hij liet mij met het feit dat hij het kon doen of niet."

Ecclestone beweert dat hij zijn advocaten om advies vroeg, en wat er met hem zou gebeuren als Gribkowsky zijn 'dreigement' zou uitvoeren. "Ze zeiden 'ik zal je eens vertellen wat er zal gebeuren: de belastingdienst zal je gaan onderzoeken en jij moet je verdedigen, omdat je dat kan. Dan zit je drie jaar in de rechtbank en dat kost een fortuin. Je kan beter betalen'."

Verder beweert Ecclestone dat de betalingen gemaakt werden via bedrijven gevestigd in Mauritius en de Britse Maagdeneilanden omdat "hij zo betaald wilde worden dat het niet naar mij getraceerd kon worden, en zo dat het niet uit Engeland leek te komen."

Het OM beweert dat ter compensatie Ecclestone en Bambino Holding in totaal ongeveer 47 miljoen euro van Gribkowsky via BayernLB had gekregen. Ecclestone weerlegt dit echter. "Ik heb nooit iemand omgekocht of geld betaald aan iemand die in relatie staat tot het bedrijf. Ik heb vijf procent gekregen voor de verkoop van het bedrijf. Bayerische Landesbank heeft de verkoop en ook de commissie goedgekeurd, het was een koopje. Ik had meer moeten krijgen want een bank had meer gevraagd. Er zijn geen geheimen."

Ecclestone voegde eraan toe dat hij niet alleen de verkoop aan CVC vergemakkelijkte maar ook BayernLB "een zekerheidstelling van veel geld gaf dat alle boeken in orde waren omdat de bank deze niet wilde geven." Ecclestone heeft al deze details aan het Duitse OM gegeven en verwacht dan ook dat zijn onschuld wordt bewezen.