E. Koeman: "Spelers moeten zelf beslissen"

Erwin Koeman vindt dat spelers zich teveel laten beïnvloeden door hun zaakwaarnemers. De trainer van FC Utrecht denkt daarbij aan de transfer van Kevin Strootman.

Strootman vertrok, samen met Dries Mertens, naar PSV. "Strootman speelde pas een half jaar voor FC Utrecht", zegt Koeman tegen NUsport. "Wat is er dan op tegen om nog een jaartje te blijven? Natuurlijk is PSV een sportieve verbetering, maar goed. Er spelen ook andere factoren mee."

Zoals de rol van de zaakwaarnemer, denkt Koeman. "Die denken ook aan geld. Spelers laten zich steeds meer door hen leiden." De trainer vindt het dan ook verontrustend dat de belangenbehartigers van de spelers steeds vaker degene zijn die de belangrijke besluiten nemen.

"Ik beslis altijd zelf. Toen ik wegging bij Feyenoord was mijn zaakwaarnemer het daar absoluut niet mee eens. Ik liet een bedrag van zes nullen liggen. Maar mijn gevoel zei dat ik moest opstappen", geeft Koeman als voorbeeld. "Die onafhankelijkheid zie je niet veel meer."

"Ik word vaak gebeld door zaakwaarnemers met een lulsmoesje en het draait er dan op uit dat één van zijn spelers naar mijn club wil. Dan denk ik al: die speler neemt zelf het initiatief niet, dus zal hij dat ook op het veld niet doen." Maar het beperkt zich niet alleen tot de spelers, denkt Koeman.

"Zelfs trainers vertrekken voor een paar centen meer zonder hun club in te lichten. Goede communicatie op het goede moment kan je een hoop schade besparen. Voorlopig kan John van den Brom geen goed meer doen bij ADO Den Haag. Dat zal hij niet gewild hebben."