Providers lazen geen e-mail met DPI

Vodafone, KPN, T-Mobile en Tele2 hebben de omstreden techniek Deep Packet Inspection niet gebruikt om e-mail van klanten te lezen of verstuurde foto's te bekijken. Dat blijkt uit een onderzoek van de OPTA. Toch hebben de vier telecomproviders mogelijk de privacy van klanten geschonden. Dat wordt nog nader onderzocht.

Met DPI kan alle verstuurde en ontvangen data worden bekeken. De providers bezwoeren enkele weken geleden dat daar geen misbruik van is gemaakt. De wegens privacybezwaren omstreden techniek zou alleen zijn gebruikt om te kijken hoeveel er gebruik wordt gemaakt van 'zware' diensten zoals Skype.

Volgens telecomwaakhond OPTA hebben de aanbieders van internet per mobiele telefoon wel degelijk meer gedaan dan alleen het internetverkeer stroomlijnen. Er is kennisgenomen 'van meer informatie dan alleen de informatie die bestemd is voor het afhandelen van internetverkeer'. Om wat voor informatie het gaat, is niet bekendgemaakt.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat nu met de resultaten van het OPTA-onderzoek verder aan de slag. Het CBP kijkt of de privacywetgeving is overtreden. Minister van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Maxime Verhagen (CDA) kondigt aan in te grijpen als dat het geval is. Er loopt ook nog een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de kwestie.