OM onderzoekt gebruik DPI telecomproviders

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of telecomproviders te ver zijn gegaan bij het toepassen van de techniek Deep Packet Inspection (DPI). Het gaat om een oriënterend onderzoek, waar mogelijk een strafrechtelijk onderzoek op volgt. Dat schrijft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Halverwege vorige maand werd bekend dat KPN en Vodafone de techniek Deep Packet Inspection (DPI) gebruiken. De bedrijven zeggen alleen te kijken of klanten gebruikmaken van applicaties waarmee gratis kan worden gebeld of ge-sms't, maar met de techniek is het ook mogelijk om de inhoud van e-mails en ander datagebruik te bekijken.

Verhagen heeft ook toezichthouder OPTA gevraagd om te kijken naar de kwestie. De resultaten hiervan worden 'op korte termijn' verwacht. Op basis van de resultaten van dit onderzoek kan bijvoorbeeld het College Bescherming Persoonsgegevens bepalen of mogelijke stappen nodig zijn.

De minister vergelijkt de casus met het briefgeheim. Een postbode mag een pakketje wel wegen en nagaan of dit voldoende gefrankeerd is, maar mag het nooit openmaken om te kijken wat erin zit. Dit geldt ook voor internet: providers mogen wel het datagebruik analyseren, geld vragen voor dataverkeer, maar nooit naar de inhoud van de data kijken.

Het bekijken van de inhoud is alleen in uitzonderlijke gevallen zoals voor politieonderzoek mogelijk, stelt de minister. "Ik hecht er sterk aan dat duidelijk wordt wat er gebeurt en gebeurd is bij het gebruik van Deep Packet Inspection, en of hierbij de regels overtreden zijn."