FIA beperkt gebruik geblazen diffuser

Autosportfederatie FIA heeft zoals verwacht een beperking gelegd op het gebruik van geblazen diffusers in de Formule 1. Vandaag na een vergadering van de Technical Working Group werd duidelijk dat vanaf de Grand Prix van Groot-Brittannië begin juli het onderdeel aangepakt wordt.

Het beperk van het gebruik van de geblazen diffuser behelst het gedeelte dat de coureurs geen gas geven. Nu worden de uitlaatgassen in een constante stroom door de diffuser geleid, ook al wordt er geen gas gegeven. Dit gebeurd door het open zetten van de kleppen, waardoor er toch een verbranding plaats kan vinden. De FIA heeft dit nu beperkt op 10% van het maximum. De constante stroom van gassen wordt gebruikt om neerwaartse druk te genereren.

Voor volgend jaar wordt de geblazen diffuser helemaal verboden. In eerste instantie wilde de FIA dit doen door de positie van de uitlaat aan de onderzijde van de auto vast te leggen, maar op aandringen van de teams komen de uitlaten aan de bovenzijde van het bodywork weer terug. Deze waren tot enkele jaren geleden gebruikelijk.

Verwacht wordt dat het beperken van het gebruik van de geblazen diffuser bijna alle Formule 1-teams zal gaan raken. Bijna allemaal gebruiken ze speciale instellingen in het motormanagement om met de geblazen diffuser extra neerwaartse druk te genereren. Het vanaf Silverstone verbieden van dit gebruik kan het hele veld op zijn kop zetten.