[F1] Uitslag Grand Prix van Canada

Jenson Button heeft een enerverende Grand Prix van Canada gewonnen. De Brit bleef na 70 ronden in een door regen twee uur lang onderbroken race Sebastian Vettel en Mark Webber voor. Vettel ging in de laatste ronde nog aan de leiding, maar verloor een positie door een fout bij het insturen van een bocht.

De race in Montreal ging van start met Sebastian Vettel op poleposition. Omdat het Circuit Gilles Villeneuve nat was werd er besloten om achter de safety car te starten. Scuderia Toro Rosso-coureur Jaime Alguersuari startte vanwege aanpassingen aan zijn wagen vanuit de pitstraat. Alle coureurs moesten starten op de regenbanden. De optie om de achtervleugel open te zetten mocht uit veiligheidsoverwegingen niet gebruikt worden.

Na vier ronden kwam de safety car naar binnen en werd het veld losgelaten. Vettel ging er meteen vandoor met Fernando Alonso op zijn staart. Verder naar achteren waren er problemen toen Mark Webber werd aangetikt door Lewis Hamilton en ver terugviel. Ook Hamilton verloor enkele plaatsen, maar de Brit pakte deze al snel weer terug. Winnaar was Paul di Resta die meteen doorschoof naar plaats acht. De Schot viel na een foutje echter terug naar de dertiende stek.

Na acht ronden moest de safety car weer naar buiten komen, omdat Hamilton teamgenoot Button raakte op het rechte stuk bij start/finish en in de muur verdween. Hamilton moest met schade opgeven. Button kwam binnen voor nieuwe banden en was de eerste die naar intermediates wisselde. De stand na negen ronden was: Vettel, Alonso, Massa, Rosberg, Schumacher, Kobayashi, Heidfeld, Petrov, Webber, Di Resta.

Na elf ronden kwam de safety car weer binnen, terwijl het weer wat begon te regenen. Vettel lette deze keer beter op dan de eerste keer en sloeg meteen een gat met Alonso. Voor Button verliep de race nog slechter, omdat hij binnen moest komen omdat hij te snel achter de safety car had gereden.

Enkele ronden later kwamen Alonso en Rosberg al binnen om op intermediates te gaan rijden om zo te proberen Vettel in te halen. Het begon harder te regenen, waardoor de safety car vanwege de regenval naar buiten ging. Alonso en Button kwamen meteen binnen voor nieuwe regenbanden, waardoor ze enkele plaatsen terugvielen. Verschillende rijders kwamen binnen, waardoor Vettel ondanks een stop nog altijd aan de leiding ging, voor Kobayashi en Massa.

Het regende na 24 ronden nog steeds stevig, waardoor er veel water op de baan stond en het zicht zeer beperkt was. Er werd een ronde later dan ook besloten om de race tijdelijk stil te leggen. Na een pauze van ruim twee uren werd het veld door de safety car weer op gang gebracht. Hoewel het gestopt was met regenen was de baan nog steeds erg nat. Voor Heikki Kovalainen zat de race er op. De Fin reed langzaam met de Team Lotus over het circuit en moest met problemen binnenkomen.

Na 34 ronden kwam de safety car weer binnen. Virgin haalde meteen D'Ambrosio binnen om hem op intermediates naar buiten te sturen. Het kwam hem op een drive-through te staan. Een ronde later volgden meteen andere rijders, terwijl het veld losgelaten werd. Vettel trok meteen een gat, terwijl Kobayashi Massa van zich af moest houden.

Na enkele ronden onder groen kwam de safety car weer naar buiten. Button en Alonso raakten elkaar bij bocht drie waarbij de Ferrari van Alonso strandde op de kerbstones en Button met een lekke band naar de pits moest. Opvallend dat Massa achter de safety car de Renault van Heidfeld inhaalde voor plaats drie. Het leek er op dat Heidfeld de plaats aan de Braziliaan teruggaf.

Vettel was wederom als snelste weg en verder naar achteren waren geen inhaalacties. Achter Vettel lag Kobayashi tweede, voor Massa, Heidfeld, Di Resta, Webber, Schumacher, Petrov, Sutil en Maldonado. Schumacher wist Webber te passeren bij de hairpin, terwijl net daar voor Di Resta bij het inhalen van Heidfeld in de fout ging en zijn voorvleugel verloor. De Schot moest een ronde rijden met problemen en verloor veel tijd. Teamgenoot Sutil kreeg een straf voor het inhalen achter de safety car.

Vettel sloeg meteen een groot gat met Kobayashi die Massa van zich af wist te houden. De beweegbare achtervleugel mocht na 45 ronden gebruikt worden en Schumacher haalde hiermee Heidfeld direct in. Vele acties volgden, waarbij Button vele plaatsen won. Massa voerde de druk bij Kobayashi op en hij wist de Japanner na 52 ronden te passeren. Hij lag echter nog steeds derde, omdat Schumacher het duo voorbij wist te sturen. Vele coureurs gingen op dat moment naar de slicks omdat de baan droog genoeg was.

De droogweerbanden bleken absoluut de snelste banden te zijn. Webber zette zodanig snelle rondetijden neer dat ook Vettel snel volgde. Massa moest na contact met de muur de pits in en verloor veel tijd. De Ferrari moest uitwijken voor een HRT en gleed weg op een natte baan. Met nog vijftien ronden te gaan leidde Vettel, voor Schumacher, Webber, Button en Kobayashi. Heidfeld probeerde laatstgenoemde in te halen, reed tegen hem aan, verloor zijn voorvleugel, belandde in de muur en kon ook uitstappen. Vanwege de rotzooi kwam de safety car weer naar buiten.

Met nog tien ronden te gaan was de vierde herstart van de dag. Webber haalde twee ronden later Schumacher voor plaats twee in, maar de Australiër miste de chicane en moest de positie enkele bochten aan de Duitser teruggeven. Daarna verloor Webber nog een plaats omdat hij de chicane wederom miste en Button er maar nipt omheen kon sturen. Button profiteerde meteen door met nog vijf ronden te gaan de tweede plaats van Schumacher af te pakken en het gat met Vettel meteen te dichten.

In de laatste ronde maakte Vettel een foutje, slipte even weg en gaf zo Button de zege. De Duitser werd nog wel tweede, voor Webber die in de slotfase Schumacher was gepasseerd. Petrov werd vijfde, voor Massa die in de slotmeters Kobayashi nog pakte. Alguersuari werd achtste, voor Barrichello en Buemi.

Uitslag Grand Prix van Canada

Pos. Rijder Team Tijd
1 Jenson Button McLaren 4:04:39.539
2 Sebastian Vettel Red Bull +2.709
3 Mark Webber Red Bull +13.828
4 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +14.219
5 Vitaly Petrov Renault +20.395
6 Felipe Massa Ferrari +33.225
7 Kamui Kobayashi Sauber +33.270
8 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +35.964
9 Rubens Barrichello Williams +45.100
10 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +47.000
11 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +50.400
12 Pedro de la Rosa Sauber +1:03.600
13 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +1 Ronde
14 Narain Karthikeyan HRT F1 Team +1 Ronde
15 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing +1 Ronde
16 Timo Glock Virgin Racing +1 Ronde
17 Jarno Trulli Team Lotus +1 Ronde
18 Paul di Resta Force India F1 +3 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +9 Ronden
DNF Nick Heidfeld Renault +15 Ronden
DNF Adrian Sutil Force India F1 +21 Ronden
DNF Fernando Alonso Ferrari +34 Ronden
DNF Heikki Kovalainen Team Lotus +42 Ronden
DNF Lewis Hamilton McLaren +63 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs na Canada

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 161
2 Jenson Button McLaren 101
3 Mark Webber Red Bull 94
4 Lewis Hamilton McLaren 85
5 Fernando Alonso Ferrari 69
6 Felipe Massa Ferrari 32
7 Vitaly Petrov Renault 31
8 Nick Heidfeld Renault 29
9 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 26
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 26
11 Kamui Kobayashi Sauber 25
12 Adrian Sutil Force India F1 8
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 8
14 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 4
15 Rubens Barrichello Williams 4
16 Paul di Resta Force India F1 2
17 Sergio Perez Sauber 2
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Pedro de la Rosa Sauber 0
20 Jarno Trulli Team Lotus 0
21 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
22 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
23 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 255
2 McLaren 186
3 Ferrari 101
4 Renault 60
5 Mercedes Grand Prix 52
6 Sauber 27
7 Scuderia Toro Rosso 12
8 Force India F1 10
9 Williams 4
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0