Stivoro noemt subsidieverlies onverstandig

Stivoro krijgt vanaf 2013 geen subsidie meer voor projecten om het gebruik van tabak te ontmoedigen. De organisatie noemt de bezuiniging 'pennywise en poundfoolish en vooral kapitaalvernietiging', en schat dat de maatregel 144 duizend levens kan kosten.

Dit jaar krijgt Stivoro nog 2,7 miljoen euro van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). In 2014 blijft minder dan anderhalf miljoen euro over, meldt Stivoro zondag. In 2003 investeerde de overheid nog 14,7 miljoen euro in tabaksontmoediging.

De subsidie voor projecten voor tabaksontmoediging wordt per 2013 ondergebracht bij het Trimbos Instituut, waar ze deel moeten gaan uitmaken van programma's voor 'middelengebruik'. "Wij gaan ervan uit dat die samenwerking gaat lukken", zegt een ministeriewoordvoerder.

De PvdA reageert kritisch. "Kabinet bezuinigt op antirookcampagne en geeft dat aan verslavingsinstituut", twittert Kamerlid Diederik Samsom. "Nimmer werd zo letterlijk een paard achter de wagen gespannen."

Stivoro werkt al jaren samen met Trimbos Instituut in schoolprogramma's en campagnes. Door de 'disproportionele' bezuinigingen zouden echter niet alleen effectieve programma's worden afgebroken, maar ook de kennisinfrastructuur daaromtrent."Deze bezuinigingen leiden juist tot extra kosten in de zorg, houden de kosten van de gezondheidszorg hoog doordat het chronische ziekten niet aanpakt en kosten het bedrijfsleven miljarden door verlies aan arbeidsproductiviteit."

In de vorige maand verschenen gezondheidsnota geeft minster Schippers aan dat roken een speerpunt is, maar hier wordt in het geheel geen invulling aan gegeven, aldus Stivoro. Toen werd ook duidelijk dat de overheid volgend jaar stopt met voorlichtingscampagnes. "Het ministerie wil de verantwoordelijkheid bij de burger leggen", zegt een woordvoerder. "We willen ons zo min mogelijk richten op grootschalige campagnes, omdat het effect onduidelijk is." Stivoro ontvangt dit jaar 1,3 miljoen euro voor antirookcampagnes.

Het kabinet besloot onlangs al de vergoeding van programma's voor mensen die willen stoppen met roken per 2012 uit het basispakket te halen, omdat de kosten voor 'leefstijlinterventies' niet door anderen zouden moeten worden betaald. Onder meer het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting noemden dit 'onverteerbaar' en getuigen van een 'kortetermijnblik'.


Stivoro noemt subsidieverlies 'poundfoolish' (Foto: Novum)