Ronaldo gaat Braziliaanse sporters begeleiden

Ronaldo blijft ook na zijn carrière actief in de sportwereld. De drievoudig wereldvoetballer van het jaar is mede-eigenaar van marketingbedrijf '9ine', waarmee hij onder meer jonge sporters buiten het veld begeleidt. Dinsdag neemt de tweevoudig wereldkampioen afscheid van het publiek tijdens een vriendschappelijk duel met Roemenië in Sao Paulo.

Met '9ine Sports and Entertainment' wil de 34-jarige Braziliaan, die in februari zijn definitieve afscheid aankondigde, de marketingmogelijkheden benutten die Brazilië biedt in de aanloop naar het Wereldkampioenschap voetbal van 2014 en de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Hij zegt geen geld te willen verdienen aan de verkoop van spelers.

Tot zijn klanten behoren de tieners Neymar en Lucas, beiden reeds international voor de Goddelijke Kanaries en immens populair in Brazilië. Ook de beroemde zaalvoetballer Falcao en professioneel vechter Anderson da Silva behoren tot zijn klantenkring. Doel is goede sponsors aan te trekken voor de sporters en hun imago te managen via public relations.

In zijn loopbaan kwam de spits onder meer uit voor PSV, Barcelona, Internazionale, Real Madrid en AC Milan. Met vijftien goals is 'het fenomeen' topscorer aller tijden van het WK Voetbal. In 97 interlands scoorde de rappe aanvaller 61 doelpunten.