Aanhouding van Mladic was toeval

Het was een actie zoals een speciale eenheid van de Servische politie de afgelopen jaren al vaker had gedaan, in haar vergeefse jacht op Europa's meest gezochte verdachte van oorlogsmisdaden.

Agenten deden bij het krieken van de dag op vier adressen tegelijk invallen in het noordelijke dorpje Lazarevo, waar ze nog niet eerder waren geweest. Ze hadden geen specifieke informatie dat de gezochte zich daar ophield, in een huis van een familielid. Maar toen ze de man die in zijn tuin een ochtendwandelingetje maakte tegen de grond hadden gewerkt en hem naar zijn naam vroegen, fluisterde hij: "Ik ben Ratko Mladic."

Drie Servische politieagenten deden vrijdag hun relaas van de actie waarbij de Bosnisch-Servische ex-generaal na zestien jaar eindelijk in de kraag werd gevat. De beloning van 7 miljoen euro die de Servische regering voor zijn aanhouding had uitgeloofd, zal niet worden uitgekeerd, zei een regeringswoordvoerder. De politie was niet getipt en alle agenten die bij de actie betrokken waren 'deden gewoon hun werk'.