Rutte wil Servië een kans geven

Premier Mark Rutte wil Servië een eerlijke kans geven om lid te worden van de Europese Unie. De arrestatie van Ratko Mladic is een stap in de goede richting, maar betekent niet automatisch dat het land kan toetreden tot de EU, zei hij vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Rutte onderstreepte dat Servië, net als andere landen die bij de EU willen komen, zoals Turkije en Kroatië, aan alle criteria moet voldoen. Dat Mladic niet werd aangehouden was volgens Rutte lange tijd een 'showstopper'. Nederland heeft altijd veel druk uitgeoefend om de voormalige Bosnisch-Servische legerleider gearresteerd te krijgen.

Rutte kijkt inmiddels met een 'positievere blik' naar het land, maar Servië heeft nog wel 'een lange weg te gaan'. Rutte hield zich op de vlakte over de vraag of hij zit te springen om Servië als nieuw EU-lid.

Rutte zei het niet relevant te vinden of hij wel of niet enthousiast wordt van de gedachte van Servië als nieuwe lidstaat. "We hebben de unie om met z'n allen heel veel geld te verdienen. Maar dan moeten alle landen wel aan alle eisen voldoen."


Rutte wil Servië een kans geven (Foto: Novum)