Aanklager: Mladic en Karadzic samen berechten

De hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal Serge Brammertz onderzoekt de mogelijkheden om Ratko Mladic en Radovan Karadzic gezamenlijk te berechten. Dat maakte hij vrijdag bekend.

Mladic en Karadzic worden als de hoofdverantwoordelijken beschouwd voor Servische wandaden in de Bosnische oorlog (1992-1995). Karadzic werd in 2008 opgepakt en is evenals Mladic aangeklaagd voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Mladic - die donderdag werd opgepakt - wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de massamoord op bijna achtduizend moslims in Srebrenica.

"We hadden gehoopt dat na de arrestatie van Karadzic die van Mladic snel zou volgen", zei Brammertz. "Karadzic was de politieke architect van de begane misdaden en Mladic was de baas van het Servische leger in Bosnië."

Een samenvoeging van hun processen zou echter een aanzienlijke vertraging opleveren in de zaak van Karadzic, die in 2009 aanving. Het zal vermoedelijk maanden duren voor Mladic voor de rechtbank kan verschijnen. Een rechter moet een gezamenlijk proces overigens eerst goedkeuren.

Brammertz zei zeer duidelijk bewijsmateriaal tegen Mladic te hebben. Veel van het bewijs tegen Mladic overlapt met dat tegen Karadzic, zei hij. Het hof heeft inmiddels een panel van drie rechters samengesteld die de zaak van Mladic zullen behandelen, onder wie de Nederlander Alphons Orie. Orie was eerder rechter in het proces tegen Karadzic, maar moest na een wrakingsverzoek het veld ruimen.


Aanklager: Mladic en Karadzic samen berechten (Foto: Novum)