Een op drie Oost-Europeanen in verkapte loondienst

Veel Bulgaren en Roemenen zijn als schijnzelfstandige werkzaam in Nederland. Hoewel ze als zelfstandige geregistreerd staan, werken ze in verkapte loondienst. Dat meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdag.

Bij een controle onder 748 Bulgaren en Roemenen bleek vorig jaar dat ongeveer een derde van de 'zelfstandigen' niet als zodanig aan het werk is. Door een werknemer als zelfstandige in te zetten, is een werkgever niet verplicht om het minimumloon te betalen. Ook hoeft hij geen belasting en premies af te dragen, wat leidt tot oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt.

Bulgaren en Roemenen mogen sinds 2007 als zelfstandige in Nederland werken. Als ze als 'gewone' werknemer aan de slag willen, hebben ze een tewerkstellingsvergunning nodig, die het kabinet eigenlijk niet meer wil verstrekken. Daarom wordt voor ze die wordt gegeven, eerst bekeken of de vacature door binnenlandse werknemers vervuld kan worden. Door schijnzelfstandigheid kunnen werkgevers dat omzeilen.

Als de Belastingdienst en de arbeidsinspectie bij controles constateren dat sprake is van een schijnzelfstandige, krijgt de werkgever een boete opgelegd.