Klacht tegen Kamp door arbeidsinspectie

De ondernemingsraad van de Arbeidsinspectie dient een klacht tegen minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) in bij de arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties. Nederland zou zich niet aan internationale verdragen houden die voorschrijven over hoeveel arbeidsinspecteurs een land moet beschikken. Dat meldt Zembla.

De ondernemingsraad is bezorgd over de beperkte capaciteit bij de Arbeidsinspectie. Hierdoor zou er te weinig slagkracht zijn om gevaarlijk werk aan te pakken en worden sommige ongevallen op de werkvloer niet meer onderzocht.

Volgens OR-voorzitter Carin Benders voldoet Nederland niet aan de normen die de International Labour Organisation van de VN heeft opgesteld. Nederland heeft momenteel 1 inspecteur op 20.000 werknemers, terwijl dit 1 op 10.000 hoort te zijn. Gemiddeld wordt een bedrijf nog maar één keer in de 35 tot 40 jaar door de Arbeidsinspectie bezocht.

Benders ziet geen andere mogelijkheid meer dan een klacht in te dienen tegen Kamp. "Wij hebben alles gedaan wat in ons vermogen lag om meer capaciteit te krijgen. Het is nu aan anderen om dat wel of niet voor elkaar te krijgen."