'Filmindustrie stort in door bezuinigingen'

De door de Raad van Cultuur voorstelde bezuinigingen zijn de doodssteek voor de Nederlandse filmindustrie. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS) in een brandbrief aan staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD). De producenten vragen Zijlstra het advies naast zich neer te leggen.

"De sterke afname van de productie van speelfilms, documentaires, animatiefilms en experimentele films zal leiden tot een sterke afname van werkgelegenheid, onherstelbaar verlies van kennis en vakmanschap en een groeiend aantal faillissementen in de audiovisuele industrie", aldus de NVS.

De Nederlandse filmindustrie is de laatste jaren sterk gegroeid, met een marktaandeel van 0,8 procent in 1996 tot 16 procent in 2010. Tussen 2006 en 2009 was zelfs 41 procent van de toename van de bioscoopomzet een gevolg van bezoek aan Nederlandse films.

De producenten stellen dat deze toename voor een groot deel te danken was aan de 'stimulerende en doelgerichte ondersteuning van de overheid'. Grote bezuinigingen in deze sector zouden op de korte termijn geld opleveren, maar op de lange termijn juist geld kosten.

De NVS was nog niet bereikbaar voor commentaar. Zijlstra heeft al eerder aangegeven nog enkele weken nodig te hebben om een reactie op de nota van de Raad van Cultuur te formuleren.