Aantal vacatures blijft gestaag groeien

Het aantal vacatures neemt opnieuw toe. In het eerste kwartaal van dit jaar stonden er 135.000 vacatures open. Dat zijn er 7000 meer dan een kwartaal eerder, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vrijwel alle sectoren hebben aan de toename bijgedragen. In de commerciële dienstverlening waren aan het einde van het eerste kwartaal 79.000 vacatures, 4000 meer dan een kwartaal eerder. Deze stijging is vooral toe te schrijven aan de ICT-sector en de zakelijke dienstverlening. Ook in de industrie hield de groei aan.

De niet-commerciële dienstverlening steeg het aantal vacatures voor het eerst in tweeënhalf jaar. Het aantal vacatures kwam eind maart uit op 33.000. De toename komt vooral door meer openstaande banen in de zorgsector.

Het aantal vacatures neemt sinds het eerste kwartaal van vorig jaar al gestaag toe. Volgens het CBS is bovendien de dynamiek op de arbeidsmarkt toegenomen. In het eerste kwartaal van dit jaar ontstonden 197.000 vacatures. Dat zijn er 23.000 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Ook vinden meer mensen een nieuwe baan. In de eerste drie maanden van dit jaar werden 186.000 vacatures vervuld, 10.000 meer dan in dezelfde periode in 2010.


Aantal vacatures blijft gestaag groeien (Foto: Novum)