Libris Literatuur Prijs voor Yves Petry

De Vlaamse auteur Yves Petry heeft de Libris Literatuur Prijs 2011 in de wacht gesleept met zijn roman De maagd Marino. Dat maakte juryvoorzitter Philip Freriks maandagavond bekend in het Amstel Hotel in Amsterdam. De 43-jarige Petry kreeg een cheque van 50.000 euro overhandigd.

De andere kanshebbers waren Gerbrand Bakker, Esther Gerritsen, Adriaan van Dis, debutant Peter Buwalda en Arnon Grunberg, die de prijs in 2007 won met Tirza. De genomineerde auteurs ontvingen 2500 euro.

Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat een Vlaamse auteur wint. In 2009 nam Dimitri Verhulst de prijs mee naar huis, vorig jaar ging die eer naar Bernard Dewulf.

De maagd Marino van Petry is volgens de jury een trefzeker, intrigerend meesterwerk. Het verhaal gaat over een kannibaal en zijn vrijwillige slachtoffer. Petry liet zich voor zijn boek inspireren door een waar gebeurd voorval, dat jaren geleden in Duitsland plaatsvond. Toen liet een man zich opeten door zijn minnaar. De dader van het incident in Duitsland zal zich volgens Petry niet echt herkennen in het door de Vlaming geschetste verhaal.

De jury roemt de 'prachtige beelden' in het boek en stelt dat Petry het verhaal vanuit een raadselachtig perspectief vertelt. Het boek bevat 'mysterieuze passages, die van een anekdote uit de schandaalpers een geheimzinnige roman maken en die dit boek uittillen boven de onmiskenbare kwaliteiten van de andere genomineerde romans voor de Libris Literatuur Prijs 2011'.

Petry zei in zijn dankwoord dat hij van plan was zijn koelbloedigheid te bewaren. "Maar dat is moeilijker dan verwacht." Hij had niet verwacht dat hij de prijs zou winnen, zei hij voor de camera van Nieuwsuur. "Er was een kans van een op zes." Wat hij met het gewonnen prijzengeld gaat doen, weet de winnaar nog niet. "Met dit scenario had ik geen ernstige rekening gehouden."

De schrijver, die eveneens wiskundige en filosoof is, won in 2006 de Bank Nederlandse Gemeenten Nieuwe Literatuurprijs voor zijn hele oeuvre. Eerdere werken van Petry zijn Het jaar van de man uit 1999, Gods eigen muziek uit 2001, De laatste woorden van Leo Wekeman uit 2003 en De achterblijver uit 2006.