Rechtbank spreekt oordeel uit over Sietske H.

De rechtbank in Leeuwarden doet dinsdagmiddag uitspraak in de zaak van Sietske H. uit Nij Beets. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden twaalf jaar celstraf tegen de 26-jarige tandartsassistente, die terechtstaat voor het doden van haar vier pasgeboren baby's tussen 2003 en 2009.

Het Openbaar Ministerie had ook tbs willen eisen, maar dat lukte niet omdat H. weigerde mee te werken aan onderzoek van het Pieter Baan Centrum. Hierdoor is niet te zeggen of de Friezin aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt.

De officier van justitie acht bewezen dat de vier kindjes leefden toen Sietske H. beviel. Ze zei zelf dat ze bang was dat de kinderen ontdekt zouden worden, waarna ze de baby's heeft verstikt met haar handen en een kussen.

In drie gevallen is volgens het OM sprake van moord, mede omdat ze vuilniszakken had klaargelegd voor de bevalling en ze geen voorbereiding had getroffen om de kindjes te houden. Alleen in het eerste geval zou sprake zijn van doodslag.

H.'s advocaat Barbara Klunder gaat niet uit van moord. In twee gevallen eiste ze vrijspraak vanwege gebrek aan bewijs, in de andere gevallen was volgens de raadsvrouw sprake van doodslag.

Met de strafeis van twaalf jaar wil justitie herhaling voorkomen. De 'enorme eenzaamheid' die volgens het OM uit het dossier naar voren komt, werkte strafverminderend. Sietske H. zei op de zitting dat ze zichzelf haat om wat ze heeft gedaan. "Ik voel mij schuldig en schaam mij diep. Ik weet dat dit nooit weer kan en mag gebeuren."

De zaak kwam begin augustus aan het rollen toen de tandartspraktijk de politie waarschuwde. Op de zolder van haar woning werden de vier dode baby's gevonden in koffers. De familie was sinds de geboorte van het eerste kind naar een andere woning verhuisd. H. heeft de koffer met het lijkje toen zelf verhuisd. Om de geur van de babylijkjes te verbloemen gebruikte ze luchtverfrisser.