Sietske H: Vuilniszakken lagen klaar bij geboortes

Sietske H. is thuis bevallen en had al vuilniszakken klaarliggen tijdens de geboortes van haar vier kinderen. Dat verklaarde de vrouw uit Nij Beets die terechtstaat voor de moord op haar pasgeboren kinderen dinsdag tijdens een zitting voor de rechtbank in Leeuwarden. Ze trof nooit voorbereidingen om de kindjes te houden.

De 26-jarige tandartsassistente uit de Friese plaats zei dat ze in paniek raakte tijdens de heimelijke bevallingen tussen 2003 en 2009 in haar ouderlijk huis. Vervolgens heeft ze naar eigen zeggen ervoor gezorgd dat de kinderen geen lucht meer kregen. Ze verstikte ze met haar handen en met een kussen.

H. verklaarde dat ze zich als een toeschouwer voelde tijdens het doden van haar vierde kind. Ze verstopte de kinderen op zolder omdat ze 'geen andere uitweg zag'. Naar de dokter voor de pil durfde ze niet. H. verklaarde dat ze bang was voor vragen.

Naar verwachting wordt later op de dag de eis bekendgemaakt tegen H.

De ontdekking van de vier dode baby's deed vorig jaar veel stof opwaaien. De zaak kwam begin augustus aan het rollen toen iemand uit de omgeving van H. de politie waarschuwde.

De vrouw was verschillende malen zwanger geweest, terwijl ze steeds kinderloos bleef. Bij doorzoeking van haar woning werden de vier dode baby's gevonden in koffers. De familie was sinds de geboorte van het eerste kind naar een andere woning verhuisd. H. heeft de koffer met het lijkje toen zelf verhuisd.

Sietske H. wilde niet meewerken aan het psychisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht. Sietske H. is de enige verdachte in de zaak. Uit privacyoverwegingen wil het OM niets zeggen over de verwekker, of verwekkers, van de kinderen.

Na de behandeling van de rechtszaak organiseert de gemeente Opsterland dinsdagavond een inloopavond in dorpshuis 't Trefpunt in Nij Beets voor inwoners van het dorp.