Sietske H. hoort eis voor babymoorden

De vrouw die ervan wordt verdacht dat ze vier van haar baby's door verstikking om het leven heeft gebracht, hoort dinsdag wat voor straf het Openbaar Ministerie (OM) voor haar in gedachten heeft. De rechtbank in Leeuwarden heeft de hele dag uitgetrokken voor de spraakmakende zaak.

De 26-jarige Sietske H. uit het Friese Nij Beets is psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Ze is inmiddels terug in de vrouwengevangenis in Zwolle.

De Friezin wordt ervan verdacht de drie meisjes en een jongetje tussen juni 2003 en juni 2009 vlak na de bevalling te hebben gedood. De zaak kwam begin augustus aan het licht toen iemand uit haar omgeving de politie waarschuwde. In de woning waar ze met haar ouders woonde, werden op zolder koffers met de vier dode baby's gevonden

Sietske H. is de enige verdachte in de zaak. Uit privacyoverwegingen wil het OM niets zeggen over de verwekker(s) van de kinderen.

Na de behandeling van de rechtszaak organiseert de gemeente Opsterland dinsdagavond een inloopavond in dorpshuis 't Trefpunt in Nij Beets. De bijeenkomst is bedoeld voor inwoners van het dorp, die daar desgewenst met elkaar in gesprek kunnen. De burgemeester, slachtofferhulp, de leiding van de scholen, de buurtagent en medewerkers van de gemeente zijn aanwezig.