Twaalf jaar cel geëist tegen Sietske H.

Tegen Sietske H. uit Nij Beets is dinsdagmiddag een celstraf van twaalf jaar geëist. Ze staat terecht voor het doden van haar vier pasgeboren baby's tussen 2003 en 2009. Het Openbaar Ministerie zag, tot zijn eigen frustratie, geen aanknopingspunten om ook tbs te eisen. De verdachte weigerde mee te werken aan onderzoek door deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC).

De officier van justitie achtte bewezen dat de vier kindjes leefden toen Sietske H. beviel. Toen de baby's na de geboorte begonnen te huilen, was H. volgens justitie vooral bang dat ze ontdekt zouden worden, waarna ze de baby's verstikt heeft.

In drie gevallen is volgens justitie sprake van moord. De voorbedachte rade zou blijken uit vuilniszakken die H. al had klaargelegd voor de bevalling en uit het feit dat ze geen voorbereiding had getroffen om de kindjes te houden. Alleen in het eerste geval zou sprake zijn van doodslag.

Er waren volgens de officier van justitie te weinig aanknopingspunten om ook tbs te eisen. Dat was volgens de officier een 'frustrerende conclusie'. Door haar weigering mee te werken aan onderzoek door het PBC konden deskundigen niet zeggen of H. lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis.

Met de hoge strafeis van twaalf jaar wil justitie herhaling voorkomen. De 'enorme eenzaamheid' die uit het dossier naar voren komt, werkte strafverminderend. Naar verwachting doet de rechtbank in Leeuwarden over twee weken uitspraak.