Tweede Kamer het domein van jongeren

Vandaag is de Tweede Kamer voor eventjes het domein van de jongeren van Nederland. NJR organiseert het Nationaal Jeugddebat van 2011, de 16e editie het evenement waar de Nederlandse jeugd haar politieke stem laat horen. De 128 jonge deelnemers, van 12 t/m 19 jaar, zullen o.a. de ministers Donner en Van Bijsterveldt aan de tand voelen over discriminatie, jeugdcriminaliteit, school en cyberpesten en milieu en gezondheid. Mariëtte Hamer, ondervoorzitter en Tweede Kamerlid (PvdA), zit het debat voor.

De besproken themas en voorstellen zijn voortgekomen uit het JIJ-onderzoek (Jongeren Interviewen Jongeren) dat onder 971 jongeren werd uitgevoerd door de jeugddebatdeelnemers.

De jonge debaters staan tegenover minister Donner, staatssecretaris Teeven, minister Van Bijsterveldt, staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, Kamerlid Bouwmeester (vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en kinderombudsman Marc Dullaert.

In de politiek wordt veel beslist voor jongeren. Daarom is het belangrijk dat jongeren van zich laten horen. Met het Nationaal Jeugddebat wil NJR jongeren niet alleen bij de politiek betrekken, maar ook de politiek verrijken door de inbreng van jongeren.

De deelnemers zijn vanuit het Provinciaal Jeugddebat geselecteerd, afkomstig uit alle provincies, van verschillende schooltypes en diverse culturen. De deelnemende jongeren vormen daardoor een representatieve afspiegeling van de Nederlandse jeugd.

Het debat is vanaf 13.00 uur live te volgen op het live-kanaal van de NOS: Politiek 24.

Submitter:  Bron: FOK!