Leerlinge in hoger beroep om hoofddoekjesverbod

De leerlinge van het Don Bosco College in Volendam gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Haarlem. Die bepaalde maandag dat de school hoofddoekjes mag verbieden, omdat dat past in de katholieke grondslag die andere geloofsuitingen binnen de school niet aanvaardt.

Het 15-jarige meisje is teleurgesteld en verbaasd over de uitspraak, laat haar advocaat Jelle Klaas dinsdag weten. Ze vindt dat er sprake is van een onrechtmatige daad die door de school tegen haar gepleegd wordt. "Het recht van het meisje op de ontwikkeling van haar identiteit wordt door de school verloochend en haar recht op onderwijs en godsdienstvrijheid wordt geschonden", stelt Klaas.

De leerlinge van de school was naar de rechter gestapt om voor elkaar te krijgen dat zij op de school een hoofddoek tijdens de les mag dragen. De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde eerder dat de katholieke school het meisje ten onrechte heeft verboden tijdens de les een hoofddoek te dragen. De school besloot toch het verbod te handhaven en heeft nu zijn gelijk gehaald.

Dinsdag verscheen de leerlinge overigens zonder hoofddoek op school, liet een woordvoerder van het Don Bosco College weten.