Hoofddoekverbod op Volendamse school mag niet

Een katholieke middelbare school in Volendam is vrijdag op de vingers getikt door de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De school verbood een islamitische leerlinge een hoofddoek te dragen, maar volgens de commissie mag dat niet.

De CGB oordeelt dat de school discrimineert op grond van godsdienst. Toen het meisje op school verscheen met een hoofddoek, mocht ze geen lessen meer bijwonen. Haar huiswerk moest ze vervolgens maken in de kamer van de afdelingsleider. Als het meisje haar hoofddoek niet af zou doen, zou ze van de school gestuurd worden.

De school stelt dat het dragen van een hoofddoek in strijd is met de katholieke identiteit van de school. In eerste instantie communiceerde de schoolleiding echter dat het meisje geen hoofddoek mocht dragen omdat petten en mutsen ook niet worden getolereerd in de klas.

Volgens het CGB moeten leerlingen de ruimte krijgen om hun godsdienst of levensovertuiging te uiten door bijvoorbeeld een hoofddoek, keppeltje of kruisje te dragen. Alleen als er sprake is van een identiteitsbreuk kan voor sommige bijzondere scholen, zoals een katholieke, een uitzondering worden gemaakt. Maar volgens het CGB geldt dat in dit geval niet.