Voormalig Drents vliegveld bommenvrij

Na twaalf jaar zitten er geen bommen meer in de grond van het voormalige vliegveld Peest in de Drentse gemeente Noordenveld. In totaal zijn sinds 1999 ruim tweehonderdduizend stuks munitie opgegraven en onschadelijk gemaakt. De gemeente Noordenveld vierde vrijdag dat de ruiming van de munitie op het oude vliegveld is afgerond.

De gemeente besloot in 1998 te onderzoeken of op en rondom Peest nog munitie lag. Dat bleek het geval te zijn. Na de ruiming in 1999 van een Duits vliegtuig, een Messerschmitt, in de Peestermaden, werd begonnen met de grondige opruimoperatie. Volgens de gemeente zijn de velden rondom het voormalige vliegveld inmiddels schoon.

Het Drentse dorp Peest werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt als strategisch punt. Mensen uit de omgeving werden in 1941 gesommeerd mee te werken aan de aanleg van het vliegveld. In totaal werden net buiten Peest vier landingsbanen gerealiseerd. De landingsbanen bleken uiteindelijk echter te drassig voor vliegtuigen, waardoor het vliegveld maar een keer is gebruikt.