[Dakar] Uitslag etappe 9

Gisteren werd de laatse special stage in Chili verreden voordat men vandaag terugkeert naar Argentijnse bodem. In alle klassen was het een waar genot om te volgen met veel actie en nog een spannende strijd.

Motoren

De motoren vertrokken deze etappe in massa-starts. Hierdoor vertrokken er tien of twintig coureurs tegelijk. Vooral de toppers bleken hier problemen mee te hebben. Jonah Street pakte dan ook de dagzege voor Frans Verhoeven. Verhoeven revancheerde zich op deze manier voor de uitermate teleurstellende etappe een dag eerder waarbij hij veel tijd verloor. Lang leek Helder Rodrigues de zege te pakken, maar de coureur kwam zonder brandstof te zitten omdat hij verkeerd was gereden.

Van de toppers was Cyril Despres de beste. Hij finishte pas op een zevende plaats, gevolgd door Marc Coma op de negende plaats. Despres maakte hierdoor weer wat tijd goed op Coma en heeft nu nog een achterstand van 8:14 minuten. Frans Verhoeven staat nu op de 25e plaats, waardoor Henk Knuiman met zijn twaalfde plaats de beste Nederlander is.

Auto's

Bij de auto's waren het weer de Volkswagens die de dienst uitmaakten. Carlos Sainz en Nasser Al-Attiyah waren de gehele etappe aan het vechten om de dagzege. Vooral Sainz was erop gebrand om tijd terug te winnen op Al-Attiyah nadat deze eergisteren de leiding in het algemeen klassement pakte. Dit lukte Sainz vandaag en hij pakte de dagzege voor de coureur uit Qatar die nu nog een voorsprong heeft van maar 3:18 minuten.

Stephane Peterhansel werd gisteren vierde en maakt nu eigenlijk geen kans meer op de titel met een achterstand van 1:42:48 minuten. Door het uitvallen van Tonnie van Deijne, is ook bij de Nederlanders de strijd al gestreden en wordt Erik van Loon de beste Nederlander. Gisteren finishte hij op een dertiende plaats, gevolgd door Tim Coronel op de 22e plaats. Van Loon staat nu nog net buiten de top tien in het klassement met een elfde plek.

Vrachtwagens

Bij de vrachtwagen blijft het stuivertje wisselen tussen Vladimir Chagin en Firdaus Kabirov. Waar eergisteren Chagin de leiding in het klassement weer pakte, deed Kabirov dit gisteren weer. Kabirov werd eerste op 7:38 minuten gevolgd door Chagin. Mardeev werd derde. Kabirov staat nu 4:11 minuten voor op Chagin. Ales Loprais had gisteren het geluk niet aan zijn zijde en viel terug naar de vierde plaats in het klassement en is nu kansloos om nog aanspraak op de titel te maken.

Marcel van Vliet blijft de beste Nederlander met een tiende plaats in de etappe en een negende plaats in het klassement.

Submitter:  Bron: FOK!sport