Groot alarm om hoogwater Limburg

In Zuid-Limburg is overgegaan tot een GRIP 4-situatie. Alle hulpdiensten zijn in de hoogste staat van paraatheid vanwege het snel stijgende water in de Maas. Dat meldt een politiewoordvoerder.

Bij de grens verwerkte de rivier iets voor 22.00 uur ruim 2050 kubieke meter water per seconde. Rond 18.30 uur was dat nog bijna 1900 kubieke meter. Deze stijging is een stuk sneller dan verwacht, vrijdagochtend verwachtte men nog een piek van 2000 kubieke meter water per seconde, nu is dat 2250. De piek wordt verwacht in de nacht van vrijdag op zaterdag.

De autoriteiten zijn bij elkaar gekomen om de hulptroepen te coördineren. Eerder vrijdag werd bekend dat het Waterschap Roer en Overmaas wachten heeft ingesteld om de kade permanent te bewaken. Er zijn afsluiters van beken dichtgezet en pompen langs de Maas geplaatst. Bij de regenwaterbuffer bij het dorp Partij worden zandzakken geplaatst.

Voor mensen die langs de Maas wonen is een informatienummer geopend: 043-3505025, wat niet te bereiken blijkt te zijn na controle door de FOK!-redactie. Op NOS-Teletekst wordt het nummer 0800-0341 genoemd als info-nummer.

Update 23.19 uur

Op NOS-teletekst staat een telefoonnummer dat wel te bereiken is, namelijk 0800-0341. Omroep Limburg vermeldt echter nog steeds het telefoonnummer dat niet te bereiken is.

Update 00.20 uur

Het Nederlands Dagblad meldt dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag tientallen mensen uit Itteren en Borgharen zullen worden geëvacueerd.

Update 01.00 uur

Er is een aantal maatregelen genomen voor de komende nacht. De ongeveer twintig mensen die geëvacueerd worden zijn mensen die hulpbehoevend zijn. De gemeentes hebben inwoners opgeroepen hun auto's te verplaatsen naar een speciaal parkeerterrein van de gemeente buiten de dorpen. De gemeente draagt er verder zorg voor dat de bestuurders weer thuis worden gebracht en de parkeerplaats bewaakt wordt.

De toegangswegen naar beide dorpen zijn afgesloten, daardoor zijn Itteren en Borgharen niet meer te bereiken. In Maastricht worden de Maaskaden in de gaten gehouden. In Venlo wordt de hoogste waterstand op zondag verwacht, er zijn daar enkele voorzorgsmaatregelen getroffen. Ook Nijmegen is begonnen met voorzorgsmaatregelen.