Limburg wil geld voor ondermaatse dijken

Veel dijken in Limburg voldoen niet aan de wettelijke veiligheidsnormen, omdat ze niet hoog en stabiel genoeg zijn. De provincie eist extra geld van het rijk om de noodzakelijke dijkversterkingen te kunnen uitvoeren.

Limburg heeft die boodschap overgebracht aan staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA), zo werd dinsdag bekendgemaakt. De provincie baseert zich op een rapport van de waterschappen en Rijkswaterstaat over de veiligheid van de primaire waterkeringen langs de Maas.

Daaruit blijkt dat 'veel meer werkzaamheden' moeten worden verricht 'om de veiligheid te garanderen tot op het wettelijk verplichte niveau'. Na het hoogwater in de jaren negentig zijn al veel dijken verstevigd, maar zij voldoen niet aan de landelijke standaard die sinds 2005 voor Limburg geldt.

En het rijk is verantwoordelijk voor de financiering van de verdere dijkversterkingen, benadrukt de provincie. Limburg wil dat uiterlijk in 2020 alle primaire waterkeringen voldoen aan de veiligheidsnormen.

In het regeerakkoord is afgesproken dat het kabinet zich zal inspannen voor veilige dijken en waterkeringen. Ook worden de voorstellen van de zogeheten Deltacommissie uitgewerkt. Die adviseerde een paar jaar geleden om de komende decennia fors te investeren in onder meer het verhogen en versterken van veel dijken. Hiervoor zou jaarlijks 1 miljard euro moeten worden uitgetrokken.