Stadsmusea schrappen woord historisch uit naam

Het Amsterdams Historisch Museum en het Historisch Museum Rotterdam schrappen per 1 januari het woord historisch uit hun naam. Ze willen zich niet alleen op het verleden, maar ook op het heden en zelfs de toekomst richten.

Het Amsterdams Historisch Museum wordt volgend jaar heringericht en krijgt een nieuwe kinderafdeling en een nieuw depot. Met de naamswijziging, een nieuwe identiteit -het hart van Amsterdam- en een nieuwe huisstijl wil het museum aan de Nieuwezijds Voorburgwal zich als een hedendaags stadsmuseum voor een breder publiek profileren. Voortaan is 'Amsterdam' het kernbegrip, wat vooral meer Amsterdammers in contact moet brengen met de stadscollectie en de stadsgeschiedenis.

Het Historisch Museum Rotterdam vindt dat de naam Museum Rotterdam beter past bij een museum over 'de meest dynamische stad van Nederland'. Het museum wil ook het heden 'alle ruimte' bieden. De hoofdlocatie blijft het Schielandshuis aan de Korte Hoogstraat. De andere locatie, pakhuis de Dubbelde Palmboom aan de Voorhaven in de wijk Delfshaven blijft vooral op kinderen en gezinnen gericht. Het museum wil de stadsgeschiedenis 'constant in beweging' vastleggen.

In steden als Gent, Antwerpen, Barcelona en Wenen zijn de afgelopen tijd ook historische musea tot 'stadsmuseum' omgedoopt.


Stadsmusea schrappen 'historisch' uit hun naam (Foto: Novum)