DNB: rekenrente pensioenfondsen niet aangepast

De rekenrente waarmee pensioenfondsverplichtingen worden verdisconteerd om de dekkingsgraden te bepalen wordt niet aangepast, stelt De Nederlandsche Bank woensdag in een publicatie.

In het kwartaalbericht december 2010 schrijft de centrale bank, tevens toezichthouder op de pensioensector, dat de rekenrente niet wordt aangepast en dat aanpassing op gespannen voet zou staan 'met de zekerheid die ten grondslag ligt aan de huidige pensioencontracten'.

In de contracten is een zeker nominaal pensioen vastgelegd, wijst DNB. "Daarom moeten de toekomstige pensioenverplichtingen worden berekend op basis van een rendement dat met zekerheid te halen is."

Als getornd zou worden aan het gebruik van wat DNB als de risicovrije rente beschouwt en een hogere rekenrente wordt toegepast, 'zou de noodzaak tot korting van pensioenen op korte termijn weliswaar kleiner worden, maar ontstaat het risico dat pensioenfondsen op langere termijn in nog grotere problemen komen'.

De Tweede Kamer nam begin november een motie aan die de regering oproept de rekenrente te herzien, om zo verlaging van de pensioenen te voorkomen. Het kabinet wil hier niet direct aan, maar laat wel een onderzoek verrichten naar alternatieven.

De dekkingsgraden bereikten een voorlopig dieptepunt in augustus. Per eind november ligt de gemiddelde dekkingsgraad op 103 procent. DNB stelt dat de financiële positie van de sector 'nog steeds zorgelijk' is.

Van de fondsen die eerder zeiden bij onderdekking te korten, hebben zeven ook daadwerkelijk stappen in die richting aangekondigd, aldus DNB. Het gaat hierbij om pensioenen van zo'n 49.000 deelnemers.