Eerste aanhouding bij demonstraties Amsterdam

Bij het station Sloterdijk in Amsterdam-West zijn de eerste drie aanhoudingen verricht rond de demonstraties tegen en voor Geert Wilders. Een verslaggever van Novum zag hoe twee vrouwen en een man die met Engelse vlaggen rondliepen, in een politiebusje werden gewerkt. De politie kan nog niet zeggen waarvoor ze zijn opgepakt.

De politie wil zich niet uitlaten over het verloop van de demonstraties, die elk moment kunnen beginnen. Op het terrein in het westelijk havengebied is het nog rustig. Daar komt de European Freedom Initiative, een verbond van (extreem)rechtse clubs, bijeen om steun te betuigen aan Wilders.

Er is veel politie op de been. Er staan meerdere ME-bussen klaar en er lopen 'stillen' van de politie rond om onrust in de kiem te smoren.

Niet ver van de Generatorstraat in het Westelijk Havengebied zijn bij het station Sloterdijk inmiddels ook tientallen Ajax-aanhangers verzameld. Een speciale woordvoerder van de politie die zich met het onderwerp bezighoudt wil niet zeggen hoe wordt omgegaan met de hooligans die het op de rechts-extremisten zouden hebben gemunt.

Op het Jonas Daniël Meijerplein in het centrum van de stad wordt een tegendemonstratie gehouden door het Platform tegen Vreemdelingenhaat. Daar zijn voor zover bekend nog geen incidenten geweest.


Mot ik het weer opknappen? (Foto: Novum)