[WvdW] Voorbeschouwing PSV - FC Twente

In de afgelopen week was er in de Eredivisie een midweekse speelronde, maar natuurlijk wordt er ook in het weekend weer volop gevoetbald. Deze week beschouwt FOK!sport voor op het duel tussen de twee ploegen, die dit seizoen niet verloren. PSV - FC Twente is de Wedstrijd van de Week!

PSV

PSV gaat na elf speelronden alleen aan de leiding in de Eredivisie en heeft een voorsprong van twee punten op FC Twente, de tegenstander van komend weekend. Veel mensen praten nog over de overwinning, die PSV vorig weekend op Feyenoord boekte. De Rotterdammers gingen met de staart tussen de benen naar huis, nadat ze met 10-0 van de mat werden geveegd. Direct na afloop van het duel stelde Mario Been, trainer van de Rotterdammers, zijn functie ter discussie. Een dag later liet Leo Beehakker namens de directie weten dat men nog altijd achter de oefenmeester staat.

Jonathan Reis had een groot aandeel in de zege op Feyenoord en vond drie keer het net. Het gaat dus goed met de aanvaller, die begin vorig jaar nog uit de selectie van PSV werd getrapt, vanwege het gebruik van cocaïne. Afgelopen zomer werd de Braziliaanse aanvaller in genade aangenomen, nadat hij was afgekickt. De speler begint het vertrouwen nu uit te betalen in doelpunten. Reis scoorde sinds het duel tegen Willem II (4-2) ook nog tegen het eerdergenoemde Feyenoord en Vitesse (2-0).


Jonathan Reis betaalt het vertrouwen uit in doelpunten

De verwachting is dat trainer Fred Rutten zaterdagavond beroep kan doen op Ibrahim Afellay, die afgelopen woensdag een lichte blessure opliep. Stanislav Manolev is nog altijd absent met een kwetsuur aan zijn hamstring, maar zal naar verwachting maandag a.s. met Jong PSV in actie komen.

FC Twente

Regerend landskampioen FC Twente draait ook dit seizoen weer prima mee. De ploeg staat, zoals eerder in deze voorbeschouwing al werd vermeld, op de tweede plaats in de hoogste Nederlandse voetbalklasse, maar wordt op de voet gevolgd door Ajax. De Amsterdammers hebben slechts één punt minder en zullen er alles aan doen om de Tukkers, die dit seizoen ook nog geen wedstrijd verloren, niet te laten ontsnappen.

Bij FC Twente zijn de doelpunten dit seizoen afkomstig van Luuk de Jong. Afgelopen woensdag eiste de aanvaller, tijdens het duel tegen Willem II, een belangrijke hoofdrol voor zich op door twee keer te scoren. De topscorer van vorig seizoen, Bryan Ruiz, lijkt zijn ritme nog altijd kwijt te zijn. De aanvaller van Costa Rica trof in deze voetbaljaargang pas vier keer doel, waar hij er vorig seizoen al zeven in had liggen.


Bryan Ruiz slaagt er nog niet in veelvuldig te scoren

Bij FC Twente ontbreken in elk geval Wout Brama (hamstring) en Dwight Tiendalli (knie). Daarnaast zijn ook de langdurig geblesseerden Emir Bajrami, Bart Buysse en Nicky Kuiper voorlopig nog niet inzetbaar. Hierdoor zal trainer Michel Preud'homme enigszins met zijn spelers moeten schuiven om tot een definitieve opstelling te komen.

Historie

Als we naar het verleden gaan kijken, dan leert het ons dat PSV en FC Twente in de laatste jaren geen punten meer bij elkaar weg kunnen halen. De laatste keer dat één van de ploegen de volle buit mee naar huis kon nemen, was op 14 april 2007. Sinsdien werden de punten telkens gedeeld. Van de laatste vijf edities werd vier keer bij een stand van 1-1 afgesloten.

Konden PSV en FC Twente dan helemaal niet scoren? Natuurlijk wel! Daarvoor moeten we even wat verder terug in de tijd. Zo won PSV met 7-1 (1966 en 1979) en 6-2 (1993). De Tukkers wonnen de duels met de Eindhovenaren telkens met minimale verschillen. Dit gebeurde onder meer in 1968 (2-1), 1972 (1-0) en 1980 (2-1).

Laatste vijf ontmoetingen:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
20/03/2010 Eredivisie PSV FC Twente 1 - 1
09/08/2009 Eredivisie FC Twente PSV 1 - 1
08/03/2009 Eredivisie FC Twente PSV 1 - 1
27/12/2008 Eredivisie PSV FC Twente 0 - 0
13/04/2008 Eredivisie PSV FC Twente 1 - 1

Wedstrijdinformatie:

Het duel tussen PSV en FC Twente, dat zaterdagavond om 20:45 uur van start gaat, staat onder leiding van scheidsrechter Kevin Blom. De plaats van handeling is het Philips Stadion in Eindhoven. Wie loopt tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan? Of eindigt deze wedstrijd wederom in een gelijkspel?

Discussieer hieronder alvast over deze confrontatie.