Athene en Ankara pakken illegale migratie aan

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdag nauwere samenwerking met Griekenland beloofd om de illegale migratie naar Europa in te dammen. In ruil daarvoor wil Griekenland Turkije helpen de visumregels voor Turkse staatsburgers versoepeld te krijgen.

Erdogan noemde de illegale migratie na besprekingen met zijn Griekse ambtgenoot Giorgos Papandreou 'een gemeenschappelijk probleem'.

De afgelopen maanden is vooral de migratie over de tweehonderd kilometer lange Griekse landgrens met Turkije toegenomen. Griekenland heeft de Turkse autoriteiten vaak verweten de kwestie op zijn beloop te laten en zich niets meer aan te trekken van afspraken om afgewezen asielzoekers terug te nemen.

Volgens Papandreou is nu overeengekomen die afspraken 'te reactiveren'. Ook hebben Turkije en Griekenland besloten tot 'een gemeenschappelijk initiatief' naar de Europese Unie 'om onze samenwerking op dit terrein meer systematisch en effectiever te maken'.

De betrekkingen tussen de NAVO-bondgenoten Griekenland en Turkije zijn het afgelopen decennium sterk verbeterd, maar Cyprus en de grenzen in de Egeïsche Zee blijven splijtzwammen. Ze vormen ook een belemmering voor het Turkse streven naar toetreding tot de Europese Unie.

Papandreou zei dat hij en Erdogan het verloop van de inspanningen om deze problemen op te lossen 'in een zeer positieve atmosfeer' hebben besproken. Erdogan noemde het recente besluit van zijn regering om het Turkse staatsburgerschap te verlenen aan twaalf hoge geestelijke van het Oecumenische Patriarchaat in Istanbul 'zeer significant'. Eventuele opvolgers van de huidige patriarch, de 70-jarige Bartholomeus I, moeten Turks staatsburger zijn.