Vier journalistes onderscheiden voor hun werk

Vier vrouwelijke journalisten zijn dinsdag door de Internationale Mediastichting voor Vrouwen onderscheiden voor hun werk. De Mexicaanse Alma Guillermoprieto kreeg een Lifetime Achievement Award voor haar verhaal over een van de grootste massamoorden in de recente Latijns-Amerikaanse geschiedenis: de moord op achthonderd mannen, vrouwen en kinderen uit El Salvador.

De Tibetaanse blogger Tsering Woeser, de Colombiaanse radiojournaliste Claudia Julieta Duque en de Tanzaniaanse freelancer Vicky Ntetema ontvingen dinsdag een Courage in Journalism Award. Woeser kon de uitreiking van de prijzen niet bijwonen omdat de Chinese regering haar paspoort in beslag heeft genomen.

Via haar blog Invisible Tibet liet Woeser (44) de wereld weten wat er in 2008 plaatsvond in Tibet. Anti-regeringsdemonstraties mondden dat jaar uit in geweld en het optreden van de Chinese regering dompelde de regio 'in bloed en vuur'. Miljoenen mensen bezochten de website dagelijks en nog altijd worden pogingen gedaan het blog te blokkeren en wordt Woeser lastiggevallen en opgepakt.

Onderzoeksjournalist Duque beschreef hoe ze in 2001 werd ontvoerd nadat ze een onderzoek had ingesteld naar de moord op de politieke humorist en journalist Jaime Garzon in 1999. Haar ontvoerders vertelden haar te stoppen met het onderzoek, maar dat weigerde ze. In 2004 werden haar vermoedens bevestigd dat de politie met het bewijsmateriaal van de moord had geknoeid.

Als gevolg van haar werk -ze krijgt soms zeventig doodsbedreigingen per dag- zag Duque zich genoodzaakt Colombia te verlaten. Eind vorig jaar ontdekte ze een notitie die bevestigde dat bedreigingen aan haar adres -waaronder de bedreiging dat haar 10-jarige dochtertje zou worden gemarteld, verkracht en vermoord- afkomstig waren van de geheime politie, die onder directe leiding van inmiddels oud-president Alvaro Uribe stond.

Vicky Ntetema werkt sinds 1991 als freelancer voor de BBC. Eind 2007 begon ze een onderzoek naar de moord op albino's in Tanzania. Ze werkte undercover, maar verloor haar bandrecorder, waarna een politieagent haar verraadde bij de medicijnmannen die achter de moorden zaten.

Ntetema werd bedreigd, maar vervolgde haar onderzoek en ontdekte 58 vermoorde albino's, zes albino's van wie ledematen waren afgehakt, drie met zware verwondingen en de lichamen van tien albino's die uit hun graven waren gestolen. Haar werk leidde tot een tijdelijke 'afname van de slachting', maar inmiddels kunnen medicijnmannen en helers hun praktijken weer opvatten.