Verhagen dacht aan opstappen

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft tijdens de onderhandelingen met VVD en PVV overwogen op te stappen. Dat heeft hij zaterdag gezegd op het partijcongres in Arnhem.

Verhagen omschreef de afgelopen tijd als 'een dollenrit op de achtbaan'. "Ik weet dat velen van u beneden stonden te kijken of het wel goed zou aflopen", zei hij tegen de vijfduizend partijleden in de zaal.

Het zwaarst waren voor Verhagen de conflicten in het CDA. Hij zei te hebben overwogen 'de handdoek in de ring te gooien'. "Maar ik ben gebleven omdat wij in het CDA een traditie hebben verantwoordelijkheid te nemen in plaats van uit de weg te gaan."

Verhagen riep het congres op in te stemmen met het akkoord met VVD en PVV. Verhagen erkende dat de PVV andere motieven heeft dan het CDA om het kabinet te steunen. "Maar is dat de reden om een goed akkoord af te wijzen? We moeten ons niet laten leiden door de angst voor de PVV maar door de kracht van het CDA."

Verhagen zei verder dat het CDA de anderhalf miljoen kiezers van de PVV niet moet uitsluiten. "Wij sluiten moslims en vluchtelingen niet uit, en zullen ook de PVV-stemmers niet uitsluiten. Het CDA wil niet polariseren en buitensluiten, maar verbinden."

Verhagen kreeg voor zijn speech een staande ovatie van een groot deel van de aanwezigen.