Telecomproviders pakken misbruik mobiel surfen aan

Telecomproviders passen contracten voor gsm-bezitters aan omdat steeds vaker misbruik wordt gemaakt van mobiel surfen. Dat schrijven de GPD-kranten dinsdag.

Een gewoon internetabonnement voor de pc kost rond de dertig euro per maand. Dat kan worden omzeild door een gsm met internetabonnement te nemen voor zeven tot tien euro per maand. De gsm wordt dan aan de pc gekoppeld, waardoor een gewoon internetabonnement niet meer nodig is.

Hoe vaak dit gebeurt, is niet bekend. Maar bij Vodafone was tien procent van de klanten verantwoordelijk voor tachtig procent van het mobiele dataverkeer. Dat is niet de bedoeling. De abonnementskosten voor een mobiel zijn lager omdat de telecomproviders aannemen dat er minder gegevens mee worden binnengehaald.

KPN hanteert een datalimiet van 1,25 gigabyte per maand. Wie daar overheen dreigt te gaan krijgt per sms een waarschuwing. Uiteindelijk kan zijn verbinding worden 'afgeknepen', waardoor hij heel traag wordt. Boetes worden volgens de GPD niet uitgedeeld.

Ook Vodafone heeft een datalimiet ingevoerd. Wie meer verbruikt, moet meer betalen. T-Mobile is niet van plan de contracten aan te passen.