Marechaussee pakt 24 betogers op bij Volkel

Bij een protestactie bij vliegbasis Volkel zijn zaterdagmiddag 24 betogers opgepakt. Ze zijn aangehouden omdat ze over het hek van de basis klommen. Zo'n 100 tot 150 mensen waren naar de basis gekomen om te demonstreren tegen de kernwapens die daar naar verluidt liggen opgeslagen. Dat zegt een woordvoerder van de marechaussee.

Vijftig jaar na de komst van de eerste kernwapens in Nederland liggen er volgens enkele actiegroepen nog steeds twintig atoombommen op de basis in Noord-Brabant. Officieel is er niets bekend over de opslag van kernwapens in Nederland.

Volgens de politie verliep de betoging, die even voor het middaguur begon, aanvankelijk rustig. De mensen die aan de juiste kant van het hek bleven gedroegen zich volgens een woordvoerder goed en luisterden onder meer naar muziek.

De mensen die de basis binnendrongen werden opgepakt voor het betreden van een verboden terrein. Ze kunnen naar verwachting, mits ze zich kunnen identificeren, snel met een proces-verbaal op zak naar huis, verwacht de marechaussee.