Alle betogers Venlo op vrije voeten

De 37 mensen die zaterdag rondom een betoging van de NVU in Venlo werden opgepakt zijn inmiddels allemaal vrijgelaten. Dat laat een woordvoerder van de politie weten. Van de arrestanten was er overigens slechts één van de extreemrechtse Nationale Volksunie. Hij bracht een Hitlergroet. De overigen waren tegenbetogers.

De politie hield rekening met schermutselingen tijdens de demonstratie en zette een enorme politiemacht in. De vierhonderd agenten die hulp kregen van Duitse collega's en van de gemeente waren uiteindelijk ruimschoots opgewassen tegen de slechts zestig NVU'ers en evenzoveel tegendemonstranten.

Vorig jaar liep een demonstratie van de NVU in Venlo uit de hand en moest de ME charges uitvoeren. Nu viel het, ondanks de 37 aanhoudingen, mee. De meesten zijn opgepakt omdat ze zich niet konden identificeren of voor het overtreden van de noodverordening die in het gebied van kracht was.

De vrijgelaten betogers kunnen binnenkort een brief van de officier van justitie verwachten. Ze krijgen dan een schikkingsvoorstel of moeten zich later nog voor de rechter verantwoorden.