Ziggo wint van Stichting Brein in zaak

Kabelexploitant Ziggo hoeft de Zweedse downloadsite The Pirate Bay niet te blokkeren. Dit heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald in een kort geding dat de stichting Brein tegen de kabelprovider had aangespannen.

Brein, die opkomt voor de rechten van de entertainmentindustrie, eiste dat Ziggo de toegang tot de illegale website voor al haar abonnees onmiddellijk zou blokkeren. De rechter heeft de eis echter afgewezen.

Update 17.36 uur:

Een eventuele bodemprocedure van stichting Brein tegen kabelexploitant Ziggo om de Zweedse downloadsite The Pirate Bay te blokkeren maakt weinig kans van slagen. De stichting kan in haar strijd tegen illegaal downloaden waarschijnlijk alleen kleine successen boeken door tegen individuele downloaders rechtszaken te starten.

Dat zei Wilbert de Vries, hoofdredacteur van de technologiesite Tweakers.net maandag in een reactie op de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Die bepaalde dat Ziggo de Zweedse downloadsite niet hoeft te blokkeren. Brein, die opkomt voor de rechten van de entertainmentindustrie, eiste dat Ziggo de toegang tot de illegale website voor al haar abonnees onmiddellijk zou blokkeren. De rechter heeft de eis echter afgewezen. "Een belangrijke uitspraak. Dit was een strohalm voor Brein."

Aanvankelijk boekte Brein succes in haar strijd. Zo bepaalde de rechter eerder dat de website van de The Pirate Bay illegaal is en op zwart moest. Maar de website negeerde die uitspraak van de rechter. "Juridisch gezien is de website gevestigd op een klein eiland en dus niet in Nederland. Dat Nederlanders toch de website bezoeken, daar hebben ze geen boodschap aan."

Daarom veranderde stichting Brein haar tactiek. Ze richtte haar pijlen op de bedrijven die het downloaden mogelijk maken. Ziggo was daarvan een van de grootste, zo wees een onderzoek van Brein uit. Maar dat Ziggo het downloaden faciliteert, is voor de rechter geen reden Brein in het gelijk te stellen.

Daarbij komt, zo weet De Vries, dat downloaden en het bezit van een digitale kopie van muziek en films niet illegaal zijn. Verspreiding van kopieën is dat wel. "Maar dat het op de website staat, maakt het nog niet illegaal, oordeelde de rechter."

De Vries denkt dat Brein eerst een eventuele bodemprocedure afwacht en daarna waarschijnlijk haar pijlen richt op enkele grote individuele verspreiders, om andere, kleinere vissen af te schrikken. "Het is onmogelijk om iedereen aan te pakken. Dan heeft Brein een juridische afdeling van honderden mensen nodig. Dat is ondoenlijk. De rode draad is: het is niet te stoppen."