Hierro: "Mentaliteit van Spanje is veranderd na EK"

Fernando Hierro, technisch directeur van de Spaanse voetbalbond, is met Spanje op het WK. De oud-international merkt dat de mentaliteit van de internationals is veranderd door het winnen van het Europees kampioenschap in 2008.

Hierro bedoelt dit niet negatief. De Spanjaard vindt dat de groep volwassener is geworden en dat zij hun huiswerk goed hebben gedaan. De tegenstanders in de groepsfase zijn door de spelers goed geanalyseerd.

"Het winnen van het EK was een geweldig succes. Daardoor is de mentaliteit van het hele team veranderd. Er is ineens een hoop angst verdwenen", vertelt Hierro tegenover AS. "De spelers zijn erg gemotiveerd, maar wel met nederigheid en veel respect voor de tegenstanders. Die nederigheid moeten we ten alle tijden bewaren."

Met Zwitserland, Chili en Honduras als groepsgenoten lijkt Spanje op papier de beste te zijn. Hierro vindt dat Spanje niet te hoog van de toren moet blazen. "Onze tegenstanders zullen ons veel tegenstand bieden. We weten dat het moeilijk is om drie wedstrijden achter elkaar goed te spelen. Wedstrijden tegen Honduras en Chili zijn bijvoorbeeld erg lastig omdat dat teams zijn die blijven rennen en constant druk zetten."

"Wij gaan ervan uit dat wij veel de bal zullen hebben en het spel moeten maken. Onze tegenstanders zullen gaan spelen op de counter. We zullen door die verdediging heen moeten zien te snijden. We hebben veel gekeken naar onze tegenstanders. We zullen vol aan de bak moeten", aldus Hierro.